Waterhardheid verlagen met waterontkalker

Waterhardheid

De waterhardheid geeft aan hoeveel kalk het water bevat. Van nature heeft het Nederlandse drinkwater een vrij hoge waterhardheid. Dat heeft te maken met de samenstelling van de bodem: in Nederland zit er veel kalk in de bodem. Sommige waterleidingbedrijven kiezen er inmiddels voor om wat aan die hoge waterhardheid te doen: ze ontharden het water tot een minimum waterhardheid van 8 “Duitse graden” (dH). Dat is echter onvoldoende, want al bij een waterhardheid van 2,7 dH treedt er vorming van kalkaanslag op.

Een hoge waterhardheid leidt tot kalkaanslag, en dat heeft zeer negatieve gevolgen. Warmwaterapparatuur verkalkt, waardoor dergelijke apparatuur steeds meer moeite krijgt met het verwarmen van water. Dit heeft als gevolg een hoge energierekening en vroegtijdige defecten aan apparatuur ten gevolge van overbelasting. Ook het verbruik van zeep, wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en shampoo ligt hoger omdat deze middelen niet goed oplossen in hard water. Ten slotte het meest zichtbare gevolg van een hoge hardheid van het water: hardnekkige kalkaanslag op oppervlakten als badkamertegels en kranen. Een hoge waterhardheid heeft dus enkele behoorlijke nadelen.

Waterontkalker

Een waterontkalker is de beste en meest efficiente oplossing voor een hoge hardheid van het water. Dit apparaat verlaagt de waterhardheid tot 0 dH, volledig kalkvrij water dus. We noemen dat ook wel “zacht water”. Een waterontkalker op basis van magnetisme is goedkoop, maar werkt niet. De waterontkalker op basis van ionenwisseling is echter zeer effectief in het ontkalken van water. Dit type waterontkalker filtert vlak na de watermeter (als het water nog door moet stromen het huis in) de harde deeltjes zoals calcium en magnesium uit het water. Als het water de waterontkalker uit komt, is het volledig zacht.

Veel mensen schrikken van de prijs van een waterontkalker, je bent al snel meer dan 2000 euro kwijt voor een kwalitatief goed apparaat. Het voordeel van zo’n prijzige waterontkalker is echter dat het apparaat zeer robuust is, en de dealer het aan zal durven om bijvoorbeeld 15 jaar service en garantie te geven. Een gezien alle besparingen (voor een 4-persoons huishouden gemiddeld minimaal 400 euro per jaar) is de investering in een goede waterontkalker binnen ongeveer 5 jaar terugverdiend. Reken uit de winst na 15 jaar. En vergeet ook niet het comfort: kalkaanslag wegpoetsen is verleden tijd en zacht water is daadwerkelijk zeer zacht voor huid en haar.

Het verlagen van de waterhardheid met een waterontkalker is dus niet alleen luxe, maar vooral een must.

Dit bericht is geplaatst in Financien, Huis, Tuin en Keuken. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.