Veel mensen hebben er wel eens van gehoord: een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs krijg je van een sloperij als je je auto afgeeft aan een chauffeur of een medewerker van een sloopbedrijf. In feite is het bewijs van verkoop van de auto. De auto staat dan niet meer op de naam van de verkoper.
Zolang de zogenaamde tenaamstelling niet is overgeschreven op de nieuwe eigenaar van de auto, blijft de verkoper van een auto verantwoordelijk voor de verzekering, APK, belasting en zelfs eventuele bekeuringen. Een vrijwaringsbewijs is dus belangrijk als je je sloopauto van de hand doet.
Bij de overschrijving zijn bepaalde documenten essentieel en nodig om de overschrijving mogelijk te maken. Dit zijn onder meer een geldig legitimatiebewijs. Dit kan een paspoort zijn, een rijbewijs of een identiteitskaart. Voorts is er een tenaamstellingsbewijs noodzakelijk, alsook een overschrijvingsbewijs.
Bij een verkoop of aankoop op particuliere basis kan de tenaamstelling worden overgeschreven bij een postkantoor. De koper van de auto moet de overschrijving regelen en na de overschrijving ontvangt de koper een vrijwaringsbewijs, welke de koper aan de verkoper dient te overhandigen. Op dat moment is de koper aansprakelijk voor de belasting, verzekering, bekeuringen en APK.
Eenmaal je de auto hebt afgeleverd gaat de sloperij aan de slag met je auto. Ze zullen de auto stevig onder handen nemen en alle onderdelen er uit halen en deze proberen te verkopen aan hobby sleutelaars, handelaren of garagebedrijven. Wat vervolgens overblijft is schroot dat men probeert te verkopen aan schroothandelaren.