Wat is een CAO?

Een cao is een collectieve arbeids overeenkomst. Dit wil zeggen dat er in een keer voor een volledige groep een arbeidsovereenkomst wordt afgesloten. Hierin staan dus de arbeidsvoorwaarden en andere arbeid gerelateerde afspraken. In een cao staan bijvoorbeeld afspraken over loon, toeslagen, betaling van overwerk, werktijden, proeftijd, opzegtermijn of het pensioen. Een cao kan op verschillende manieren tot stand komen er zijn bij de verschillende mogelijkheden ook andere afsluiters van de cao:

  • Bedrijfstak cao: is een cao die voor een gehele sector geld. De werkgevers worden vertegenwoordigd door een werkgeversorganisatie en de werknemers door een werknemersorganisatie (vakbond). De cao geld dan alleen voor bedrijven en werknemers die bij hun vertegenwoordiging zijn aangesloten. Bijvoorbeeld de schilders cao.
  • Ondernemings cao: is strikt gebonden aan een bedrijf, de cao geld voor een volledige onderneming en wordt dan ook met de onderneming zelf in plaats van met een werkgeversorganisatie afgesloten. Werknemers zijn vaak wel verenigd in een vakbond bij deze cao.

Wie precies wanneer bevoegd is staat allemaal vastgelegd in de wet cao. Het kan ook voorkomen dat de minister de cao algemeen verbindend verklaard. Dit betekend dat de cao van toepassing is op de volledige bedrijfstak, ongeacht het bedrijf is aangesloten bij een werkgeversorganisatie en een werknemer bij een vakbond. Nederland is beroemd vanwege zijn poldermodel. Het afsluiten van bijvoorbeeld een cao is een verregaande vorm van samenwerking en coöperatie tussen werkgevers en werknemers voor vereist. Dit wordt dan ook gezien als een van de funderingen voor de sterkte Nederlandse economie. Het kan ook gebeuren dat er geen cao afgesloten is op zowel sectoraal als ondernemingsniveau. Het is dan de bedoeling dat jij zelfstandig onderhandeld over je salaris. Ik raad je aan om een loonwijzer te gebruiken. Dit is een handig overzicht wat makkelijk te vinden is op internet en precies weergeeft wat ongeveer het gemiddelde salaris is voor een bepaalde functie. Werkervaring en eventuele extra opleidingen (cursussen) kunnen voor een extra boost in het salaris zorgen.

Dit bericht is geplaatst in Carriere en Werk. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.