Wat is ‘de Fado’ ?

De Fado is de volksmuziek van de Portugezen  en komt  eigenlijk voort van de arme inwoners van Portugal.  Hoe de Fado nu eigenlijk ontstaan is bestaan verschillende meningen over want de één zegt dat het lied in  Lissabon ontstaan is en volgens andere is het Lied in Coimbra ontstaat?  Waar het nu eigenlijk ontstaan is kan men nu nog moeilijk te weten komen maar het lied word nu nog altijd door veel mensen beluisterd en bewonderd. Indien je meer wilt weten over het prachtige lied, surf dan naar  lastminuteportugal.nl.

Het is lied waar zowel liefde, geluk en vriendschap aan bod komt maar ook haat en verdriet. Het zijn gevoelens waar iedereen in het leven al wel eens mee te maken heeft gehad.  De betekenis van het woord Fado is ‘lot’ of ‘noodlot’.  Hier  wilt men mee zeggen dat iets op je pad komt wat onmogelijk is om aan te ontsnappen. Terug gaan naar hoe je leven waar en je verdriet verwerken zijn allemaal thema’s die men in het lied aan bod laten komen.

Zoals ik al reeds vermeld hebben is men niet 100% zeker hoe en waar de fado ontstaan is. Maar in beide steden, Coimbra en Lissabon  ja optredens terugvinden  in fadohuizen. Naast dat het muziek voor de armen is, is het ook muziek voor de student en dit noemt men ‘ Fado De Estudant’.  De Fado is altijd populair gebleven in Portugal maar is pas in het buitenland bekend geworden nadat  Amalia Rodrigues overleden was in 1999 omdat zij bekend was als de koningen van de Fado.  Zelf was ze in Lissabon geboren  uit een  arme familie, door de het lied te zingen kon ze haar armoede even vergeten en had ze een uitlaatklep in het leven.  Indien je deze zomer lastminute in Portugal op vakantie gaat moet je  zeker en vast een langs gaan bij een Fadohuis zodat je een optreden kan meepikken tijdens je vakantie.

Dit bericht is geplaatst in Reizen en Vakantie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.