Wat houdt mediation in?

Mediator GelderlandWanneer je door een geschil besloten hebt om een mediator in te schakelen, kun je kijken naar diverse mediators. Er zijn in Nederland enkele tientallen mediators actief. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op mediator Gelderland. Wel moet de partij waar je een geschil mee hebt akkoord gaan om het mediation traject te starten. Wanneer de andere partij akkoord heeft gegeven kan het proces gestart worden.

Mediation

Allereerst zul je zoals eerder aangegeven op zoek moeten gaan naar een mediator die kan helpen om jullie geschil op te lossen. Er zijn ook advocaten die ook als mediator werken. Tijdens de eerste sessie zal een mediator proberen te achterhalen welke problemen er spelen. Tijdens dit gesprek zijn beide partijen aanwezig. Ook wordt kenbaar gemaakt wat een mediation overeenkomst is. Dit is een overeenkomst waarin de spelregels staan die gelden tijdens de mediation. Om er voor te zorgen dat de mediation een succes wordt, zal men zich aan de spelregels moeten houden. Zo staat in de mediation overeenkomst staat dat beide partijen een geheimhoudingsplicht hebben. Alles wat er wordt gezegd dient binnenskamers te blijven. Dit mag best pijnlijke of scherpe kritiek naar elkaar zijn, als het maar binnenskamers blijft. Wel is het vooral zo dat beide partijen begrip moeten hebben voor elkaar standpunten.

Vervolgens zal er een onderhandelingsfase zijn waarbij men zal onderhandelen over het probleem. Beide partijen mogen uitgebreid hun verhaal doen. Daarna zal men kijken welke afspraken er kunnen worden gemaakt en of deze afspraken haalbaar zijn.

Dit bericht is geplaatst in Carriere en Werk, Relatie en Familie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.