Wat heb ik aan arbeidsrecht?

Als werknemer heb je rechten tegenover de werkgever. Wanneer een werknemer zich verbindt aan de werkgever d.m.v. een arbeidsovereenkomst dan spreken we van een werkgever-werknemer relatie. Vanaf dat moment heb je als werknemer arbeidsrechten. Maar wat kun je er eigenlijk mee en wanneer is het noodzakelijk om hierop terug te vallen? Dit gaan we in dit artikel verder toelichten.

Waarom bestaat arbeidsrecht?

Over het algemeen, en zeker in crisistijden, heeft de werkgever een dominante rol ten opzichte van de werknemer. Arbeidsrecht is een noodzakelijk onderdeel van een arbeidscontract om de rechten van de werknemer te beschermen. Ga dus nooit zomaar akkoord met een arbeidsovereenkomst. Laat het desnoods door een goede advocaat analyseren voordat je een handtekening eronder zet. Dit voorkomt later problemen.

Ontslag of beëindiging arbeidsovereenkomst

Vooropgesteld is een contract met daarin jouw arbeidsrechten bedoeld om in minder leuke situaties niet voor verrassingen te staan. Bij het begin van je contract ben je alleen maar blij met de baan, maar in de toekomst kom je vroeg of laat in aanraking met arbeidsrecht. Het is dan goed om te weten dat je alles goed op papier hebt staan. Arbeidsrecht heeft dus voor een groot deel betrekking op de ontslagprocedure.

Mogelijke redenen van ontslag

Ontslag krijgen is natuurlijk geen prettige situatie. Voor de duidelijkheid hebben we hier enkele soorten van ontslag geformuleerd.

– Ontslag op staande voet
– Disfunctioneren
– Veel ziekteverzuim
– Reorganisatie
– Faillissement

Allemaal reden voor ontslag. Maar heb je nog ergens recht op? Bespreek dit dan met een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht.

Dit bericht is geplaatst in Carriere en Werk met de tags , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.