Vind het perfecte speelgoed in de speelgoedwinkel

Spelen is essentieel voor kinderen. Door te spelen, ontwikkelen kinderen hun cognitieve en sociale vaardigheden , leren ze probleemoplossend te denken en het bevordert hun creativiteit. En natuurlijk is spelen gewoon ontzettend leuk! Het is helemaal ideaal wanneer een kind kan spelen met speelgoed dat precies is afgestemd zijn of haar ontwikkelingsfase en interesses. Je zult zien dat een kind dan volledig opgaat in een spel. Maar het juiste speelgoed uitzoeken is nog niet altijd even makkelijk, de keuzemogelijkheden zijn vaak eindeloos. Want waar moet je nu eigenlijk precies rekening mee houden bij een bezoek aan de speelgoedwinkel?

speelgoed

Spelen en leren gaan samen

Er is eigenlijk niets, waar kinderen zoveel van leren als spelen. Het juiste speelgoed kan hierbij een belangrijke rol spelen door kinderen op de juiste manier te stimuleren zodat ze hun natuurlijke vaardigheden verder kunnen ontwikkelen. De spelmaterialen die je voor je kind koopt hebben dan ook een aanzienlijke invloed op zijn of haar ontwikkeling. Kinderen kunnen in principe iets leren van elk type spel, maar de diepgang van het leerproces en het scala aan vaardigheden dat aangesproken wordt is afhankelijk van wat er aangeboden wordt. Educatief speelgoed is er specifiek op afgestemd om kinderen te stimuleren bepaalde vaardigheden te ontwikkelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan educatieve puzzels, waarbij ruimtelijk inzicht wordt ontwikkeld, of spellen die bepaalde vaardigheden aanspreken. Ook interactief speelgoed is in dit opzicht een prima keuze. In het kort een aantal voordelen van dit soort artikelen op een rijtje:

  • Het ontwikkelt specifieke vaardigheden zoals muzikale vaardigheden of het herkennen van kleuren, vormen, cijfers of letters.
  • Het is optimaal afgestemd op de verschillende ontwikkelingsfases en leeftijden van kinderen.
  • Het stimuleert creativiteit en sociale vaardigheden.
  • Veel educatieve materialen kunnen op verschillende manieren gebruikt worden en met je kindje meegroeien.

Waar speelt een dreumes het liefste mee?

In de leeftijdsfase van één tot drie jaar gebeurt er ontzettend veel qua ontwikkeling. Een dreumes leert steeds beter te communiceren, wordt steeds zelfstandiger en de motoriek gaat met grote sprongen vooruit. Tijdens deze fase wordt er een begin gemaakt met het aanleren van sociale vaardigheden, maar écht samen spelen lukt nog niet altijd. Ook kunnen de meeste dreumesen nog niet erg lang zelfstandig spelen. Het is daarom essentieel dat je iets kiest dat optimaal past in deze ontwikkelingsfase. Een dreumes kan enorm gefrustreerd raken van een spelletje dat eigenlijk nog te moeilijk is, en andersom zal een te makkelijk spel al snel ergens in een vergeten hoekje belanden. De leeftijd die bij het speelgoed in de speelgoedwinkel op de verpakking staat aangegeven, is hierbij een algemene richtlijn. Ieder kind is natuurlijk uniek qua vaardigheden en interesses. Wanneer je nu op zoek bent naar het perfecte speelgoed voor een dreumes, maak dan gebruik van deze tips die speelgoed-verkoper heeft opgesteld:

  • Spullen vooruit (of achteruit!) geduwd kan worden of waarop gereden kan worden, zoals een loopauto of een duwkar met grote blokken vinden bijna alle dreumesen helemaal het einde.
  • Spelen met zand en water stimuleert het sensorisch vermogen en met bijvoorbeeld een zand-en-watertafel zijn kinderen in deze leeftijdscategorie vaak urenlang zoet.
  • Speelgoed waarbij je dreumes op zijn of haar eigen manier kan ‘meedoen met de grote mensen’ geeft een extra stimulans voor sociale en creatieve vaardigheden, en uiteraard vind je dreumes het ontzettend leuk! Denk hierbij bijvoorbeeld aan een speelkeukentje of een schoonmaaksetje.

Schone handjes … en schoon speelgoed!

Speelgoed wordt vaak intensief gebruikt, soms door meerdere kinderen en natuurlijk houd je het dan graag schoon en fris. Kinderen raken alles aan en vooral kleinere kinderen stoppen vaak dingen in hun mond. Materiaal dat niet hygiënisch wordt onderhouden, is een bron van bacteriën en kan een oorzaak zijn van besmetting met ziektekiemen. Vooral iets dat vaak gedeeld wordt en knuffels die kinderen dicht bij zich houden, bevatten veel van deze ongenode gasten. Wist je dat op 80% van knuffels schadelijke bacteriën aanwezig zijn? Gelukkig hoeft het helemaal niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn om speelgoed schoon te maken. Knuffels kunnen meestal in de wasmachine gewassen worden en het meeste speelgoed kan prima in een sopje weer hygiënisch schoon gemaakt worden.

Tip: legoblokjes en soortgelijke spullen zoals Playmobil kun je prima wassen in een kussensloop in de wasmachine op 30 graden.

Bewaren of wegdoen?

Heeft je kind teveel spullen waardoor hij of zij door de bomen het bos niet meer ziet en snel verveeld raakt? Idealiter sluit elk stuk speelgoed natuurlijk goed aan bij de interesses en vaardigheden van je kind waardoor het uitdagend blijft. Maar helaas hebben we niet altijd evenveel controle over de hoeveelheid en het soort speelgoed dat er binnenkomt, bijvoorbeeld met verjaardagen of feestdagen. Zeker op jonge leeftijd wanneer kinderen nog snel overprikkeld raken, is het zinvol om slechts een beperkte selectie van het speelgoed aan te bieden en dit te verwisselen wanneer je merkt dat je kind daaraan toe is.

In bepaalde gevallen is het zeker aan te raden om spullen weg te gooien. Dit is in de eerste instantie het geval wanneer speelgoed kapot is en je kind zich er aan zou kunnen bezeren of verwonden. Om dit scenario zoveel mogelijk te voorkomen is het natuurlijk belangrijk om te letten op de kwaliteit van het aanbod in de speelgoedwinkel. Is je kind echt bepaalde stukken speelgoed ontgroeid of heeft het speelgoed gekregen dat niet bij hem of haar past, dan zijn er talloze opties om het betreffende speelgoed weg te doen, zonder dat het in de vuilnisbak hoeft te belanden. Ruilen of weggeven, eventueel aan een goed doel zijn natuurlijk prima oplossingen voor wanneer de kasten uitpuilen. Net zoals het speelgoed te verkopen en met de opbrengst een ander stuk speelgoed uit te zoeken. Je kunt je kind hier prima bij betrekken en laten meebeslissen over welk speelgoed er eventueel weg kan. Daarmee voorkom je ook sippe gezichtjes achteraf.

Dit bericht is geplaatst in Overig. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.