Te hoge verwachtingen voor huisarts en POH-GGZ

De ggz verwacht te veel over de rol van de huisarts en de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ). Voornamelijk bij patiënten die chronisch ziek zijn, zijn de verwachtingen van wat zowel de huisarts als de POH-GGZ kan beteken te hoog en onrealistisch. Een POH-GGZ levert zorg in een huisartsenpraktijk. Hierbij ondersteunen ze de huisarts. De focus ligt voornamelijk op begeleiding of kortdurende behandeling van patiënten. Daarnaast kan een patiënt doorverwezen worden naar een ander (sociaal) domein.

De Landelijk Huisartsen Verenging (LHV) constateerden dit naar aanleiding van een verschenen rapport over de ambulante ggz. Hier kwam de rol van de huisarts en POH-GGZ ook goed naar voren. De LHV geeft aan de zorgen van de inspectie te delen. Er is weinig ambulante ggz voor deze kwetsbare doelgroep. Chronische patiënten kunnen voor de begeleiding of behandeling slechts bij uitzondering in de huisartsenpraktijk terecht of op extra plekken waar deze zorg wordt gefaciliteerd.

De samenwerking tussen de ggz en huisartsen kan beter. Zo kunnen ook verwachtingen naar elkaar beter worden uitgesproken. Vorig jaar bleek dat verwijzingen en terug verwijzingen van patiënten binnen de huisartsenzorg en ggz niet soepel verloopt. Samenwerking is hierbij erg van belang, zo kunnen wachttijden ook verminderd worden. Op deze manier worden zaken voor iedereen helder.

Dit bericht is geplaatst in Gezondheid en Voeding, Maatschappij. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.