Scooterhelm kopen? Kies voor veiligheid

Scooters worden steeds populairder. Van de ouderwetse bromfietsen tot en nieuwste Vespa’s; steeds vaker (en vooral in steden) wordt hiervoor gekozen als vervoersmiddel. Waar echter niet snel aan wordt gedacht is dat scooters in de praktijk één van de meest onveilige vervoersmiddelen blijken te zijn. En dat is niet zo gek, want de rijsnelheid is hoog in verhouding tot de kwetsbaarheid van de berijder. Daarnaast worden scooters voornamelijk bereden door jongeren. Jongeren zijn vaak nog onervaren en roekeloos, waardoor zij vaker betrokken zijn bij ongelukken. Door de kwetsbaarheid van de berijder, is het extra belangrijk om een veilige helm te kopen.

Wat maakt een helm veilig?

Of je nu kiest voor een jethelm, een systeemhelm of een fashionhelm; veiligheid staat voorop. Een helm bestaat uit verschillende delen die ieder hun eigen functie hebben. Zo moet de harde buitenschaal vooral het binnendringen van objecten voorkomen en de ergste klap opvangen. De zachte binnenschaal absorbeert de botsenergie en verspreidt deze over een groot oppervlak. De binnenvoering zorgt voor draagcomfort, de kinband zorgt ervoor dat de helm goed blijft zitten en de opklapbare vizier zorgt ervoor dat je altijd zicht hebt.

Tips om je veiligheid te vergroten

Kies altijd voor een officieel goedgekeurde helm die goed past. Let erop dat de helm niet te los zit, je moet je hoofd binnenin de helm niet meer kunnen bewegen. Maak zelf ook geen creatieve schilderingen op je helm, de verf kan namelijk een negatief effect hebben op de hardheid en betrouwbaarheid van de buitenschaal. Hetzelfde geldt voor bijtende chemische schoonmaakmiddelen, zoals aceton en thinner. Als laatste is het belangrijk dat je altijd een nieuwe helm koop als je betrokken bent geweest bij een ongeluk. De helm kan ook onder het oppervlak beschadigd zijn (dus onzichtbaar), waardoor hij geen goede bescherming meer biedt.

Dit bericht is geplaatst in Mode en Kleding met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.