Scheiden? Onderzoek of er recht bestaat op alimentatie

Als je gaat scheiden heb je veel te regelen. Heel veel. In een emotioneel beladen tijd wordt er van je gevraagd objectief te blijven. De enige manier om de zaken goed te regelen en verdelen. Hopelijk doet je partner dat ook. Gelukkig lukt dat in veel gevallen ook. Alles wat jullie gezamenlijk hebben opgebouwd moet verdeeld worden. Spullen zijn maar spullen maar soms zit er meer aan vast dan alleen materiële waarde. Belangrijker is de vraag waar je gaat wonen. Is er een eigen huis? Moet dat verkocht worden of kan één van jullie uitgekocht worden? Is er overwaarde of blijf je met een schuld achter? Allemaal onzekere factoren in een toch al onzekere tijd.

Recht op partneralimentatie

Wanneer alles verdeeld is wordt dat vast gelegd in een echtscheidingsconvenant. Maar met de verdeling alleen ben je er nog niet. Stel je voor dat jij een veel lager of geen inkomen hebt dan je toekomstige ex-partner. Hoe ga je dan je nieuwe leven vormgeven? Je hebt al die jaren samen iets opgebouwd en op jouw manier geïnvesteerd en nu blijf je armer achter dan je partner. Dan bestaat er misschien recht op partneralimentatie. Wanneer het inkomen van je partner aanzienlijk hoger is dan dat van jou is het mogelijk om aanspraak op deze alimentatie te maken. Er zijn rekentabellen voor en het is verstandig om daar een deskundige in te betrekken. Iemand die ervaring heeft met dit soort zaken.

Alimentatie als ondersteuning

Het ontvangen van alimentatie is geen schande. Soms voelen mensen zich bezwaard maar bedenk dat jij net zo hard hebt gewerkt in deze relatie. Dat dat werk niet altijd geldelijk beloond is maakt nog niet dat je er nu van je gevraagd kan worden om met een te klein inkomen je nieuwe leven vorm te geven. Partneralimentatie loopt over 12 jaar. In die jaren kunnen situaties veranderen en mogelijk kan dat betekenen dat de partneralimentatie aangepast wordt. Dit doe je in overleg met je ex-partner.

alimentatie

Dit bericht is geplaatst in Relatie en Familie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.