Scheiden is moeilijker dan trouwen. Hoe doe je het goed?

Trouwen is leuk, althans, dat mogen we toch hopen. In ieder geval geldt dat voor de meeste gevallen. Veel stellen die een huwelijk hebben voorgenomen leven weken, zo niet maanden toe naar die ene heugelijke dag. Er wordt over gedacht, gesproken, afgesproken en geregeld. Er wordt over gedroomd en gefantaseerd. Het is één grote blije wolk. Niemand die aan scheiden denkt. Waarom zou je ook? Het feest moet nog beginnen. Maar eerlijk gezegd is het helemaal niet zo raar om ook aan scheiden te denken. Eén op de drie huwelijken strandt immers.

Wat betekent scheiden voor jou persoonlijk

Wanneer je gaat scheiden is het een groot verschil of je in gemeenschap van goederen bent getrouwd of op huwelijkse voorwaarden. In dat laatste geval hebben jullie ooit al eens stil gestaan bij wat verstandig is. Was het in het verleden een eigen zaak of bedrijf een reden om de zaken te op voorhand te scheiden, nu zijn er veel vaker mensen die het verstandig lijkt te beschrijven wat van wie is. Het is weinig romantisch, ik geef het toe, maar het is wel heel verstandig. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd dan moet over alles nagedacht, gesproken en onderhandeld worden. Alles moet tussen jullie verdeeld worden. Huis en haard, eventuele hypotheken, banktegoeden, schulden, spullen en opgebouwde pensioenen.

Het opstellen van het echtscheidingsconvenant

Hoe je ook getrouwd bent, er zal een echtscheidingsconvenant gemaakt moeten worden. In dit echtscheidingsconvenant staat beschreven hoe jullie de zaken verdeeld hebben. Op alle gebieden. Gaan jullie goed met elkaar om dan kunnen jullie dat samen met een beetje hulp van een mediator. Is de lucht minder klaar tussen jullie dan heeft begeleiding van een mediator nog steeds de voorkeur. Alleen wanneer jullie lijnrecht tegenover elkaar staan en er geen beweging in zit zijn er twee advocaten nodig. Dan duurt het echt veel langer voordat er een echtscheidingsconvenant op tafel ligt. Dat kan jaren duren. Scheiden is dus ook een vak, misschien nog wel meer dan trouwen.

scheiden

Dit bericht is geplaatst in Relatie en Familie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.