Saxofoon

Geschiedenis van de saxofoon

Een instrument met nog niet zo’n lange geschiedenis. De saxofoon werd uitgevonden door de belg Adolphe Sax in 1840. Niet alle varianten die hij ontwikkelde zijn nog gangbaar. Het vaakst zie je de alt, tenor, sopraan en baritonsax. De saxofoon werd eigenlijk ontwikkeld als een soort “opgevoerde” klarinet, voor gebruik in de klassieke muziek maar ontwikkelde zich uiteindelijk heel anders. Het werd hét instrument in de jazz met pioniers als Charlie Parker, Cannonball Adderley, John Coltrane, Sonny Rollins en te veel anderen om op te noemen. Recenter: Kenny G., Michael Brecker, David Liebman. Ook in de popmuziek speelt de sax een grote rol, denk alleen maar eens aan onze eigen Candy Dulfer en papa Hans!

De saxofoonfamilie

Sopraan recht, Sopraan gebogen, Alt, Tenor, Bariton

Overeenkomsten zijn dat alle saxofoons bestaan uit een mondstuk, met het riet er op. Dit mondstuk zit op de hals geschoven. Door op het mondstuk te blazen gaat het riet “klapperen” en zo ontstaat de toon van de saxofoon. Door het mondstuk verder op de hals te schuiven wordt de stemming hoger, schuif je hem er verder af, dan wordt de sax lager. De vorm en grootte van het mondstuk en de dikte en kwaliteit van het riet bepalen een groot deel van de klank. De rest doet de speler/ster zélf. Om met het riet te kunnen spelen, moet het eerst bevochtigd worden. Om het riet te beschermen als je de sax parkeert heb je een rietbeschermer, die je op het mondstuk kunt schuiven.

Hals, of nek: de overgang naar het deel met de kleppen.

De kleppen: hier maak je de hoogte van de tonen mee. Het principe is ongeveer zoals bij een blokfluit, alleen hou je daar met je vingers de gaten dicht, bij een saxofoon gebeurt dat door middel van kleppen die bekleed zijn met zgn. “polsters”. Die kleppen moeten goed sluiten, anders is er op de sax niet te spelen.

De beker: hier komt een deel van het geluid uit, maar niet alles! Als je een saxofoonf wilt versterken met microfoons, is alleen een microfoon in de beker niet voldoende. Met name de hoge tonen komen niet uit de beker!

 

Dit bericht is geplaatst in Entertainment en Muziek, Overig. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.