Rietdekkers krijgen vaak aandacht

De zomer komt eraan en meer en meer mensen die geïnteresseerd zijn om een rietendak aan te leggen of om hun rietendak te restaureren.  Deze zomer gaat monumentale boerderij in Barendrecht  zijn rietendak gerestaureerd  worden door  de rietdekker Leen Huisman. De heer Leen Huisman  zegt dat hij zelden zo groot oppervlaktes heeft moeten restaureren omdat het in de meeste gevallen  kleinere daken zijn.

Eerst begint hij met het vernieuwen  van de latten waar men vervolgens  een nieuw rietendak op gaat leggen.  Het restaureren van een rietendak moet nu pas binnen 25 jaar opnieuw gedaan worden.  De rietdekker had er ook voor gezorgd dat kraaien niet meer kunnen nestelen  in  het rietendak. De eigenaar van het  bedrijf zegt dat  er veel voorbijgangers zijn die stoppen en kijken hoe men het dak met riet bedekt en zelfs vragen stelt ervoor.

Rietdekker is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, het is een job die je graag moet doen. Ook is het fysieke zware job en ook mag je natuurlijk geen last hebben van hoogtes omdat het in zo goed als alle gevallen dakwerk is.  Rietdekkers zijn veel afhankelijk van het weer, indien het vries kan een rietdekker sowieso niet werken.

Bij de meer moderne panden maakt men gebruik van een ‘schroefdak’.  Hier legt men geen latten maar gaat men eerst houten platen op het dak bevestigen. Ook moeten rietdekker rekening houden met brandverzekeringen enzovoort omdat de kans op een rietendak aanzienlijk groter is dan bij een normaal dak.  Een verschil in veiligheid tussen een schroefdak en pannendak is er niet.  De meeste mensen zullen een percepetie hebben dat dakwerk gevaarlijk werk is maar volgens Leen Huisman  is het niet erg als men denkt. Het enigste wat je feitelijk kan overkomen is dat je valt. Zelf is hij 1 keer gevallen doordat ladder niet  tegoei vastzat waardoor hij losschoot.

Dit bericht is geplaatst in Carriere en Werk. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.