Mensen met hogere inkomens krijgen meer huurverhoging

Het is op veel plekken in Nederland niet gemakkelijk om aan een geschikte huurwoning te komen. Dat geldt vooral voor mensen met een laag inkomen. Veel huurwoningen zijn simpelweg te duur voor ze en de goedkope huurwoningen zijn bijna allemaal bezet. Het blijkt dat er in ons land veel sprake is van scheefhuren. De overheid wil dit probleem aanpakken. Daarom zullen er per 1 juli 2013 hogere percentages voor de maximale huurverhoging voor mensen met een hoger inkomen worden ingesteld.

Wat is scheefhuren?

Met de term scheefhuren wordt bedoeld dat goedkope sociale huurwoningen gehuurd worden door mensen met een hoog inkomen ten opzichte van de huur. Het voordeel voor deze mensen is natuurlijk dat ze aan het einde van de maand flink wat overhouden van hun inkomen. Wie wil dat nu niet? Het probleem is echter, dat er hierdoor minder huurwoningen beschikbaar zijn voor mensen met een laag inkomen. Dit kan uiteindelijk leiden tot woningnood. De huurprijs van sociale huurwoningen is meestal lager dan de huurprijs op de vrije markt. Deze woningen zijn dan ook specifiek bedoeld voor mensen met een lager inkomen.

Scheefhuren en inkomensgrens

Om een sociale huurwoning toegewezen te krijgen mag het inkomen van uw huishouden niet boven een bepaalde grens uitkomen. In 2011 was die grens € 33.614 en in 2012 steeg deze grens naar € 34.085. Wanneer een gezin in een sociale huurwoning woont en meer inkomen heeft dan deze inkomensgrens wordt er gesproken van scheefhuren. Soms wordt er ook een iets hogere inkomensgrens van € 43.000 aangehouden. Het probleem is namelijk dat huishoudens met een inkomen van tussen de € 33.614 en € 43.000 veel moeite hebben met het vinden van betaalbare alternatieven op de woningmarkt, zowel op het gebied van koopwoningen als huurwoningen.

Hoe ontstaat scheefhuren?

Normaalgesproken wordt er, wanneer u een sociale huurwoning wilt gaan huren, gekeken naar uw salaris en aan de hand daarvan krijgt u een huurwoning toegewezen. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat u na verloop van tijd meer gaat verdienen, terwijl de huurprijs van uw woning hetzelfde is gebleven. Het kan ook zijn dat u op het moment dat u de huurwoning kreeg toegewezen alleen woonde, maar dat er ondertussen een partner bij u in is getrokken die zelf ook een eigen salaris heeft.

Maatregelen tegen scheefhuren per 1 juli 2013

Per 1 juli 2013 zullen er door de regering hogere percentages voor de maximale huurverhoging voor mensen met een hoger inkomen worden ingesteld. Gezinnen met een inkomen tot € 33.614 gaan maximaal 4% meer huur betalen. Huishoudens met een middeninkomen tussen de € 33.614 en € 43.000 gaan maximaal 4,5% meer huur betalen en huishoudens met een inkomen boven de € 43.000 gaan maximaal 6,5% meer huur betalen.

Dit bericht is geplaatst in Huis, Tuin en Keuken, Overig met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.