Kunststof composietproductie in Nederland

De wereldwijde concurrentie is groot en de productie van kunststof composietproducten staat dan ook flink onder druk. Toch biedt de globalisering vooral nieuwe kansen alleen daarvoor moet een bedrijf wel onderscheidend zijn in het vakgebied waar dat bedrijf zich op focust. Dit en meer blijkt uit een rapport van de Vereniging Kunststof composieten Nederland.

Het rapport is gebaseerd op een gezamenlijke studie van de VKCN en TNO en de input van tientallen ondernemers. Niet alleen worden de kansen voor de kunststof industrie als geheel in dit rapport beschreven. Men gaat ook in op specifieke bedrijfssituaties. Wat op macroniveau opvalt is dat marges flink onder druk staan, met name door de toegenomen concurrentie wereldwijd. De Nederlandse bedrijven hebben diverse concurrentienadelen zoals de relatief hoge loonkosten en geringe schaalgrootte.

Het is niet allemaal bedreiging en negativiteit wat de klok slaat. Er zijn ook enorme kansen in de kunststof composietenindustrie. Diezelfde globalisering biedt ook veel nieuwe kansen en de Nederlandse bedrijven maken gebruik van innovatieve productideeën en productiemethoden. Daarnaast worden veel conventionele materialen in onder andere de lucht- en ruimtevaart, chemische industrie en de bouw vervangen door kunststof composieten. Belangrijk is dan echter wel dat de bekendheid van de mogelijkheden van kunststof composieten meer bekend wordt in de diverse toepassingsmarkten.

Dit bericht is geplaatst in Carriere en Werk, Wetenschap. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.