Het schrijven van een goede motivatiebrief

Heb je een vacature ontdekt waarvan jij denkt dat dit iets voor jou is? Dan is het tijd voor het schrijven van een goede motivatiebrief waarin je vertelt waarom jij geschikt bent voor deze functie. Veel mensen geven aan dat zij het moeilijk vinden om een goede motivatiebrief te schrijven. TerBorgh Coaching heeft een stappenplan opgesteld voor het schrijven van een goede brief. Deze tips zullen hieronder kort worden samengevat. Wanneer je nog steeds moeite ondervindt tijdens het schrijven kun je een loopbaancoach inschakelen.

Voorbereiding
Het schrijven van een motivatiebrief begint met een goede voorbereiding. Kijk eens goed naar de vacature: wat zijn de functievereisten? Ga na of jij over alle vereisten beschikt en als dat het geval is, dan is het tijd om na te denken over de opbouw van jouw brief. Start met de adresgegevens, datum en aanhef. Vervolgens introduceer je jezelf kort door in te gaan op belangrijke behaalde opleidingen of eerdere werkervaring. Bedenk waarom jij deze baan wilt en waarom jij de geschikte kandidaat bent. Schrijf dit allemaal eerst in steekwoorden op zodat je later kan beginnen met de echte brief.

Schrijven
Nadat je voor jezelf hebt bedacht wat je allemaal wilt zeggen, kun je beginnen met het schrijven van de motivatiebrief. Een belangrijk kenmerk van een motivatiebrief is dat deze kort en bondig is. De belangrijkste aspecten zet je in je brief, en tijdens een eventueel gesprek kan je je brief verder toelichten. Formuleer je zinnen op een duidelijke manier en zorg voor een logische opbouw. Ongetwijfeld zul je je brief nog meerdere keren aanpassen of verbeteren. Het is aan te raden om je brief nog een door te laten lezen door een ander. Zelf ben je soms niet meer in staat om bepaalde foutjes of eigenaardigheden te ontdekken.

Dit bericht is geplaatst in Carriere en Werk, Overig. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.