Goud kopen kan iedereen!

Goud is een edelmetaal met een invloedrijke geschiedenis. Het wordt al langer verhandeld dan de meeste andere financiële instrumenten. Vroeger was het vaak alleen toegankelijk voor professionele beleggers. Tegenwoordig is goud echter voor iedereen verkrijgbaar, dus ook voor particulieren.

Meest populaire goudproducten
Het meest gekochte product zijn de goudstaven, ook wel goudbaren genoemd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en gewichten. Op die manier kan een investering reeds vanaf 4000 euro gedaan worden.
Let wel op: iedere goudstaaf heeft zijn eigen samenstelling en kan maximum uit 99,99% goud bestaan. Er bestaan echter ook goudstaven die minder zuiver zijn qua samenstelling. Let dus goed op het aantal ‘karaat’ dat bij je aankoop vermeld staat.

Waar koop ik goud?
Bij nagenoeg iedere financiële instelling of bank heb je de mogelijkheid voor het aankopen van goud. Er bestaan echter ook banken die gespecialiseerd zijn in het verhandelen van goud. Vaak zijn deze financieel interessanter, omdat ze goud dichtbij de real-time biedkoers kunnen verhandelen.

 

Goud: is het slim beleggen?

 

Krijg ik het goud fysiek mee naar huis?
Er zijn 2 manieren om goudstaven te bewaren:

  • Je financiële instelling of bank bewaart deze in een persoonlijke kluis.
    Voordeel: je goud zit veilig vast en is gewaarborgd.
    Nadeel: je betaalt ieder jaar een ‘bewaarloon’ (huurprijs voor de kluis).
  • Je neemt het goud zelf mee en bewaart het bij je thuis.
    Voordeel: je betaalt geen bewaarloon aan de bank.
    Nadeel: je investering is niet gewaarborgd (bij diefstal ben je deze volledig kwijt).

 

De meeste beleggers (zowel particulier als professioneel) zullen goud bij de desbetreffende bank veilig laten waarborgen. Vaak is het bewaarloon enorm laag (bekeken op gebied van percentage) en zou het duurder zijn om het geld in cash op de bank te laten staan.

Informeer op voorhand zeker eerst bij je eigen bank. Iedere bank heeft zijn eigen specialiteiten, en er kan dus enorm veel prijsverschil onderling aanwezig zijn.

Dit bericht is geplaatst in Financien. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.