Als alle Nederlanders met overgewicht een klein beetje afvallen, levert dat de overheid 800 miljoen euro per jaar op.
Met andere woorden als iedereen met een body mass Index (BMI) van meer dan 25 verplicht op dieet wordt gezet, kan de regering haar eigen besparingsregime wat versoepelen en hoeft er minder bezuinigd te worden op essentiële en onmisbare vlakken.
Tot deze conclusie komt L Annemans van de Universiteit van Amsterdam gekomen na een studie die is uitgevoerd in samenwerking met de Weight Watchers.
Volgens de studie van Annemans vermindert de kans op gewicht gerelateerde ziektes met 10 procent bij een verbetering van het BMI met slechts één eenheid. Typische aandoeningen waar mensen met obesitas gevoelig voor zijn, zijn diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker.
Dat levert dus 800 miljoen euro besparingen per jaar op. Het grootste gedeelte hiervan komt uit lagere uitgaven voor medicatie en medische behandelingen. Bijna 90 miljoen per jaar komt echter van indirecte besparingen omdat het ziekteverzuim zou dalen en de productiviteit zou toenemen, zo stellen de onderzoekers.
Gezondheidseconomen gebruiken de Quality Adjusted Life Years (QALY) als numerieke eenheid om een economische waarde toe te kennen aan een betere gezondheid. Die eenheid wordt onder andere gebruikt in het beslissingsproces over de mogelijke terugbetaling van nieuwe geneesmiddelen. Professor Annemans heeft deze nu ook toegepast bij het onderzoek dat hij voor Weight Watchers uitvoerde. Daaruit blijkt dat een vermindering van de BMI van de obese Nederlanders aan de Nederlandse samenleving de komende 20 jaar niet minder dan 18 miljard euro kan opleveren.