Gevaren van schaalvergroting en meer

Nederland staat bekent om zijn export. We kennen natuurlijk ook de prachtige cijfers die daarbij horen. We exporteren miljarden en stijgen uit boven de rest. We hebben de kennis, de ervaring en de logistiek om zo ontzettend veel te exporteren. Voor landbouwgoederen zijn wij Nederlanders sterk in en dat is niet alleen de zuivel of sierteelt.

 

De enorme landbouw brengt ook nare gevolgen met zich mee. Hoewel verkeersongelukken de laatste jaren zijn gedaald geldt dat niet voor de agrarische voertuigen. Het aantal ongelukken met agrarische voertuigen is de laatste jaren toegenomen. Dat is ook niet zo vreemd, de voertuigen zijn niet bedoeld voor openbare wegen en toch rijden ze daar toch vaak. Slachtoffers zijn niet alleen automobilisten, maar ook fietsers. De agrarische voertuigen rijden steeds vaker op openbare wegen vanwege de schaalvergrotingen in de landbouw. De afstanden die moeten worden afgelegd zijn steeds groter. Die gaan het soepelste via een openbare weg.

 

Ook weten we dat landbouw niet altijd even vriendelijk is voor het milieu. De energieverbruik bij de vlees handel is namelijk enorm. Bij de veehouderij komen veel verschillende gassen vrij die bijdragen aan het broeikaseffect en klimaatverandering. Daarnaast zorgt natuurlijk ook het transport ervan voor veel uitstoot.

 

De landbouw kent veel verschillende vormen van milieu vervuiling, dit waren slechts enkele voorbeelden. De Europese Unie wil klimaatverandering tegen gaan. Zo zijn er doelstellingen gecreëerd voor 2020. Gevolgen hiervan zijn dat er veel nieuwe wetten en regelingen in het leven worden geroepen om die doelstellingen te kunnen behalen.

 

Bij de veehouderij kan de stalinrichting niet zomaar gebeuren. Dat moet nu zo energiezuinig gebeuren. De stalinrichting kan veel invloed hebben op de uitstoot. Om rekening te kunnen houden met alle regelingen kan het soms verstandig zijn om agrarisch advies te vragen. Er zijn veel regelingen waar je rekening mee moet houden, fouten worden niet geoorloofd.

Dit bericht is geplaatst in Carriere en Werk. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.