Een wifi versterker is iets heel anders dan een router

Vrijwel niets is tegenwoordig vervelender (en irritanter) dan traag internet. Of internet dat te pas en te onpas hapert en bijzonder onstabiel blijkt. Internet dat niet of traag werkt als er meerdere personen gebruik van de verbinding maken, kent helaas ook iedereen wel. Of je hebt thuis een wifi verbinding die beneden wél, maar een verdieping hoger niet goed werkt. Er is een oplossing voor deze problemen in de vorm van een wifi versterker. Dit apparaatje vergroot, versnelt en stabiliseert je verbinding waardoor je boven en zelfs in de tuin ook gebruik kunt maken van een stabiele verbinding.

Wifi versterker of wifi repeater

Met een wifi versterker – ook wel repeater genoemd – kunnen bovendien meer mensen tegelijk online aan de slag. Zonder een wifi versterker wil dat nog wel eens een probleem zijn. Met een wifi versterker kun je bovendien snel up- en downloaden, ook streamen gaat dan weer probleemloos. Traag internet veroorzaakt door een slechte verbinding kan ontstaan vanwege de aanwezigheid van andere, storing veroorzakende apparaten. Ook (te) dikke muren kunnen problemen opleveren. Ook kan een signaal simpelweg te zwak zijn, veroorzaakt door de plek waar je woont of op dat moment bent.

Router

Veel mensen willen een wifi versterker nog wel eens verwarren met het modem. Of met een router. Een router is verantwoordelijk voor het elektronische verkeer tussen computers én zorgt voor internetverbinding. Een wifi repeater vergroot de door de router gelegde verbinding; twee totaal verschillende dingen dus. Ter verduidelijking: de router krijgt via de provider een signaal. Draadloos tegenwoordig gelukkig, vroeger was je behalve dit signaal ook nog een kabel nodig om de router en de computer met elkaar te verbinden. Anno 2017 is dat niet meer nodig en genieten we allemaal van wifi.

Wifi

Je hebt je materiaal in orde en hebt alles volgens het boekje aangelegd, maar je wifi werkt vervolgens toch niet (helemaal) optimaal. Dit kan eerdergenoemde oorzaken hebben, maar het signaal kan ook simpelweg niet sterk genoeg zijn. Dan kun je een beroep doen op de wifi versterker. De repeater steek je – hoe simpel – in het stopcontact in die ruimte waar het signaal niet sterk genoeg is. De wifi versterker herkent het signaal en ‘herhaalt’ dat signaal vervolgens. Zo krijg je ook in de ruimte waar je je zat te ergeren zonder veel moeite een bruikbaar signaal.

Gamers

Alleen de wifi versterker in het stopcontact steken, is overigens niet voldoende. Het kastje moet eerst wel geconfigureerd worden, dit is echter geen al te lastige klus. Een wifi versterker is mobiel, dat wil zeggen dat je ‘m naar hartenlust van ruimte naar ruimte kunt verplaatsen en daarvoor vaak slechts een keer – na aankoop- hoeft te configureren. Tip: wil je ook een goed wifi signaal in je tuin, kies dan voor het stopcontact het dichtst in de buurt bij de plek waar je buiten in die tuin gaat zitten. Het gebruik van een wifi versterker gaat overigens niet ten koste van de snelheid voor normaal gebruik, hoewel gamers daar heel anders over denken. Het herhalen van het signaal levert voor gamers wel vervelende vertraging op. Van die vertraging zal de gemiddelde gebruiker echter niets merken.

Vervangen

De wifi versterker heeft ook wat minder goede kanten. Een van die nadelen is de voor gamers vervelende vertraging van het signaal, terwijl ook niet elke wifi versterker goed samenwerkt met elke willekeurige router. Sterker nog: zelfs als gesteld wordt dat je een universele router hebt aangeschaft, wil dat beslist niet altijd zeggen dat de verbinding goed is. Wat behalve een wifi versterker ook wel wil helpen een beter wifi signaal te krijgen, is het om de zoveel jaren vervangen van de router. Een router is net een mens; hoe ouder, hoe minder sterk. En dus is vervanging soms gewoon nodig om verzekerd te zijn van een goed signaal. Wat ook kan is homeplug adapters gebruiken, internet via het stopcontact dus. De meest eenvoudige oplossing is gewoon kiezen voor de beste wifi versterker. Op verschillende fora op internet worden niet zelden vergelijkingen tussen populaire wifi repeaters gemaakt. Verdiep je eens goed in de materie en kies de beste, toegespitst op je specifieke problematiek en wensen. Voor als je verzekerd wilt zijn van overal in je huis goed werkende wifi. En de gamers dan? Die moeten of tandenknarsend genoegen nemen met de best denkbare repeater, of zich neerleggen bij een lichte vertraging tijdens het spelen van hun lievelingsspel.

De beste wifi versterker? Het is en blijft een kwestie van smaak en vooral ook van je specifieke wensen. Maatwerk dus. Op internet is heel veel informatie te vinden. Een eigen online onderzoek en je vindt heel snel de voor jou ideale wifi versterker.

Dit bericht is geplaatst in Computers en Internet. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.