Auto verkopen particulier, waar moet je op letten?

Je auto particulier verkopen verloopt niet altijd soepel. Er kunnen namelijk verschillende dingen mis gaan. Om te zorgen dat jij niet de mist in gaat met het particulier verkopen van je tweedehands auto, is het verstandig je te realiseren wat de consequenties kunnen zijn.

Je wilt snel van je auto af, dus plaats je online een advertentie waarin je de belangrijkste gegevens van je auto opsomt en vervolgens hoopt op een goed bod. Natuurlijk had je naar de plaatselijke dealer kunnen gaan, maar je auto particulier verkopen bespaart je een hoop gezeur over kleine krasjes, lakbeschadigingen en andere mankementen die in de praktijk reuze meevallen. Maar heb je je wel eens afgevraagd waar je op moet letten als je met een particulier in zee gaat?

Altijd alert
Een voorbeeld. Het lijkt te mooi om waar te zijn: binnen een paar uur na het online te koop zetten van je auto heb je al een goed bod gekregen. Je wilt enthousiast een belletje naar de potentiële koper van je auto plegen, als je leest dat dit niet mogelijk is. De koper is alleen maar per email bereikbaar. Je besluit het er maar op te gokken en maakt – na lang over en weer gemaild te hebben – een afspraak op een verlaten industrieterrein. Moet je hier je vraagtekens bij zetten?

Auto particulier verkopen niet zonder gevaren
Waarschijnlijk wel. Als dit echt een serieuze koper is, kon de auto ook aan huis worden bekeken. Dit is slechts één van de situaties waar je extra alert op moet zijn of je je auto aan een particulier verkoopt of dat je het slachtoffer dreigt te worden van criminele activiteiten. Mocht je wel een serieuze particuliere koper gevonden hebben, maak dan goede afspraken vooraf. Bespreek bijvoorbeeld dat een proefrit wel mogelijk is, maar dat jij meegaat. Verlaat bij het verwisselen van stoelen nooit de auto, om diefstal tijdens een proefrit te voorkomen. En wat te doen als de auto schade oploopt tijdens deze rit?

Afwikkeling van de auto verkoop
Mocht de proefrit naar wens zijn verlopen en je staat op het punt de auto particulier verkopen, blijf dan alert bij de afwikkeling van de auto verkoop. Let op dat het kenteken goed wordt overgeschreven, om aansprakelijkheid in de toekomst te voorkomen. Vaak worden er contante betalingen gedaan bij het particulier verkopen van auto’s. Zorg dat je de echtheid van biljetten kan controleren. Daarnaast komt fraude met cheque’s helaas ook geregeld voor.

Je auto veilig online verkopen
Wil je al deze rampscenario’s voorkomen? Een gemakkelijke manier om je auto te verkopen is via een auto inkoop site. ikwilvanmijnautoaf.nl is bijvoorbeeld veilig, snel en kosteloos. Je vult je kenteken in, gecombineerd met andere gegevens over je auto en je kunt binnen 48 uur al een bod verwachten van één van de 5.000 erkende aangesloten autohandelaren.

Dit bericht is geplaatst in Overig met de tags , , . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.